Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7713
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
За Македонија > Единствено во Македонија > Ах таа чудна Македонија
Поимот Европа во средниот век
Сподели на Facebook

Дури со слободното ширење на Христијанството, претставата за Европа ќе почне да се шири просторно

. За многуте нови земји на север кои Рим ги освои и спозна за разлика од предходните освојувања на исток, луѓето бараа претстава за полесно поимање.

Но тоа дури во XIII век ќе добие некои поконкретни поимања за поголемо пространство. Тогаш веќе и на друг крај – северно од Алпите, иако како просторен поим почнува и порано да се користи – уште од VIII век но тогаш појужно - накај Рим.

Големите пространства северно од Алпите како нова и млада земја без посебна историја, дотогашната цивилизација од Средоземјето но и од истокот имаа потреба да ја именуваат некако.

Така овој простор се повеќе се именуваше со “Европа” иако паралелно се користеше и поимот “Јафетија”. Вториот пак поим е според Јафет еден од тројцата синови на Ное кој според новата ширена религија – Христијанството, дошол со своите 23 сина во Европа.

Ова е дополнителен религиозен мотив за народите на Европа зашто според Стариот завет токму од трите сина на Ное се сите народи на светот. Но за Јафет е врзано дека токму тој е прататкото на Христијанските народи на Европа.

Во легендарниот запис од XIII век кој Шалке го спомнува за ова стои :

“ Japhet (…) cum 23 filiis suis venit in Europam, ubi nunc sunt christiani “ ( Fischer, 1957, 18). Или преведено “ Јафет (...) со своите 23 сина, дојде во Европа, каде се сега христијаните “.

Европа и северно од Алпите иако млада и во однос на видокругот на старите народи е без историја, со поврзувањето на Старозаветните селидби од Јафет сега добива историја исто така стара како и онаа на Азија со Сим како прататко и која спаѓа во закрилата на Божјото спасение.

Освен “помладата” Европа северно од Алпите, постои уште поран синоним кај малку  “постарата” Европа јужно од Алпите и тоа во центарот – Рим. Таму Карло Велики уште порано е нарекуван- татко на Европа ( pater Europae ) зашто созадава кралство Европа ( regnum Europae ) ( Fischer , 1957, 85 ) што е име кое го прави јасно да со сите идеолошки историски надоврзувања на Imperium Romanum, била битна свеста за нова изменета основна констелација.

Сепак со распадот на Каролиншкото царство и со доаѓањето на Лудвиг Побожниот ( крал/цар 814 – 840) доаѓа и до значајни промени во редот на збровите, па сега не е повеќе “ regnum Europae “ туку “ Europae regna “ .

Низ средновековието не е јасно колку народните маси ширум Европа биле свесни за овие именувања, зашто поимот Европа во ова време е повеќе политички. Како таков тој е претежно во пишаната култура и живиот јазик на оние кои ја водат политиката во тоа време ( владетелите на пример ).

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 4741 пати
Просечна оцена од посетителите
 4 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

петок, 10 јули 2020
Моментно посетители: 66

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Ала уд Дин Мухамед Калдји, втор Александар
--------------------------------
 Анексија
--------------------------------
 Македонскиот крал-бебе на бојното поле
--------------------------------
 Двобојот и Македонците
--------------------------------
 Кои се Даките?
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: