Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7874
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Етнологија > Наративно народно творештво > Македонски поговорки
Македонски народни поговорки (Г)
Сподели на Facebook
 • Гавран со гавран, а сокол со сокол.
 • Гаду очи.
 • Гал одлета, сокол долета.
 • Галон колку старејт, толку црнејт.
 • Гладен 'рт и дивјачки јајт.
 • Гладен вълк постред село ојт.
 • Гладен од Бъдник до Божик.
 • Гладна кокошка просо сонвит.
 • Гладна мечка оро не играт.
 • Гладот е најглема сила.
 • Гладот е најголема неоља.
 • Гласот е побрз од ветар.
 • Глата в ношви, ръцете на тилот.
 • Глата динамит не му је цепит.
 • Глата мојт да соберит појќе од морено.
 • Глата му обелела, умот не му дошол.
 • Глата прајт, глата тргат.
 • Глата прајт, ноѕете тргет.
 • Глата ти (му) је кршам, атарот не ти (му го кршам.
 • Глобок збор: езеро, море.
 • Глобока вода брод немат, убао моме род немат.
 • Глобока вода брод немат.
 • Глушецот отишол у глуфците.
 • Гљај го пијаницата, пожаљај му 'и децата.
 • Гљај си го пътот, скрши си го вратот.
 • Гљајте слепи, слушајте глуви!
 • Го (ј е) дупнала Марта во гъзот. (Многу мрзлив).
 • Го (ј е) жаљаш ко мајка ти да го (је) родила.
 • Го (је) држит за перчин. (Господар е над некого).
 • Го (ме, те, је, не, ве 'и) вапца.
 • Го (те) боцкет (боцкале) паричките.
 • Го бацил татка си в гъз. (Има исти особини како татко му).
 • Го гребала нестата котлето.
 • Го извлекол подебелиот крај.
 • Го изел бијолот, се удазл со опашката.
 • Го јадет плешчине за дрео (за етап).
 • Го јајт грбон за етап (за дрео).
 • Го клала нестата прстот на зелникот (комадот).
 • Го најде мајсторот. (Удри на опитен човек).
 • Го најде попот, ја најде и попаѓата.
 • Го намамил на гнила шчица.
 • Го намамил на слаб мраз.
 • Го обравме бостанот.
 • Го остајл ѓаолот, се нашол со врагот (со сатаната).
 • Го остајл стадото на вълк.
 • Го остајл „доброто утро" на врата.
 • Го остајле питомјот, го барет дивјот.
 • Го перит, а не го остат да плачит.
 • Го поканиле магарето на свадба, ама му рекле и самарот да си го зејт.
 • Го полазила чужџа вошка.
 • Го превртил листот.
 • Го препливал морето, се удајл на крајот.
 • Го префрлил жеден преку вода.
 • Го пушчив да чукат со ушите круши.
 • Го сакат ко куче етап.
 • Го стискат гъзот, дури влакно ќинит.
 • Го фатал шчркољот (шчркологот).
 • Го фатил волот (прчот) за рогој.
 • Го фатил кокошкин съмрак.
 • Го фатила чумата за врат.
 • Го(је) зела мътната. (Го (је) зеле мътните).
 • Говорам ти ќерко, дошикај се снао.
 • Годините и гајлињата не может да се сткријет.
 • Гол ко од мајка роден, (сосем сиромав).
 • Гол чвек за на бана.
 • Гола коска ни куче не сакат.
 • Гола сиромашчија, готва болест.
 • Голем амбар со кутле не се пълнит.
 • Голем град, мали гробишча, (така велат за Охрид).
 • Голем збор: мечка, планина.
 • Голем та несолен, (Голем та неасален).
 • Големата риба во мала вода не живејт.
 • Големата риба голема вода барат .
 • Големата риба је јајт помалата,
 • Голо здравје, готва болест.
 • Гологлај работале, бунџоглај ќердосале.
 • Горниот да му дојт до ак. (Горниот да му платит).
 • Господ бој му дал, ама ум не му дал.
 • Господ високу, а царот далеку.
 • Господ грев да не ми (ти) клајт (пишит).
 • Господ грев ќе ти пишит.
 • Господ да ме бранит од будали пријатели, а од душманите ќе се бранам сам.
 • Господ да ме вардит од пријателите, а од душманите сам ќе се вардам.
 • Господ да не те остајт со едно око и со едно дете.
 • Господ да те бранит да си измеќар на бел коњ и на калуѓер.
 • Господ да те бранит од гладна вошка.
 • Господ да те бранит од голи дебрани,
 • Господ да те бранит од голи фодули.
 • Господ да те бранит од дълги стапој и ниски тавани.
 • Господ да те бранит од дълги стапој и тесни сокаци.
 • Господ да те бранит од кретен ѓаол.
 • Господ да те бранит од крстен ѓаол.
 • Господ да те бранит од ќосе, од ќор и од сакат.
 • Господ да те бранит од лош брич и од лоша жена.
 • Господ да те бранит од нов чорбаџија,
 • Господ да те бранит од оган, вода и од лоша жена.
 • Господ да те бранит од пијана жена и од бесна свиња.
 • Господ да те бранит од покондурен опинок.
 • Господ да те бранит од полошо (од бетар).
 • Господ да те бранит од тап брич и од проста жена.
 • Господ да те бранит од учени луѓе, колку поучени, толку по будали.
 • Господ да те бранит од учени луѓе, колку поучени, толку побудали.
 • Господ да те бранит од учени луѓе.
 • Господ дал, господ зел.
 • Господ дат, ама низ опак не пушчат.
 • Господ душа сакат.
 • Господ забат, ама не заборат.
 • Господ и на шега (мајтап) дат.
 • Господ љубовта да им ја артерисат.
 • Господ милоста да им ја умножит.
 • Господ не гљат на љуѓето, ами на срцата.
 • Господ не е мачка да те драпнит одеднош.
 • Господ не одбират, а собират.
 • Господ ни куцата овца не ја остат.
 • Господ прво умот ќе му го зејт на чвека, а после стоката.
 • Господ се распасал.
 • Господ чвека без пријатељ да не го остајт.
 • Господи брани од будали луѓе.
 • Господи брани од голи дебрани!
 • Господи брани од женска беља.
 • Господи брани слепо (ќоро) да прогљат.
 • Гостинот јајт шчо ќе му ставиш, а не шчо сакат.
 • Готва стока — готој пари.
 • Готој пари и печен леб лесно се јадет.
 • Грабено — кълнато.
 • Градот глад не прајт, ама тешко ке ќе удрит.
 • Грба не се исправјат (не се правит).
 • Грбата в гроб се правит.
 • Грбата ни в гроб не се исправјат (не се правит).
 • Грбата само в гроб се исправјат.
 • Грдата жена берит куќа, а личната (убата) берит панаѓур.
 • Грејт сънце в але.
 • Греот во меот, (под меот), душата на круша.
 • Грешит поп во книга, а не магаре во нива.
 • Грешките се по инсанот (љуѓето).
 • Грмит не врнит.
 • Гробишча од глад немат.
 • Гробу на врата, (дошол).
 • Грош години се сторил (се сторила).
 • Гъз за гъз, поарно својот.
 • Гъз и гашчи.
 • Гъз и нос не знгъет за чест.
 • Гъз преку гла.
 • Гъз пукат.
 • Гъз точит коприна.
 • Гъзот земјојна ти (му, је) мирисат.
 • Гъзот не велит ејвала.
 • Гъзот не си го помрдвит.
 • Гънчарот знъјт од која стърна да му ја клајт ръчката на грнето.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 7392 пати
Просечна оцена од посетителите
 4 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

вторник, 15 јуни 2021
Моментно посетители: 82

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 На една минута Македонија во 50 Библии
--------------------------------
 Поимот лептерно (лефтерно – лесно)
--------------------------------
 Единствениот Македонец од Титаник – преживеал
--------------------------------
 Заслугите на Анастасие I за градбите по Македонија
--------------------------------
 Св. вел. мч. Анастасија Узорешителница и др со неа
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: