Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7887
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Етнологија > Наративно народно творештво > Македонски поговорки
Македонски народни поговорки (В)
Сподели на Facebook
 • В една тиква прдет.
 • В една уста пљувет.
 • В лице ти се умилвит, а зад тебе гробот ти го копат.
 • В орман кадија не судит.
 • В орман ферман не се пејт.
 • В пазва би го клал да е кабиљ.
 • В село не го прибирет (прибервет) а тој опитвит ке седит попот.
 • В устата ти мед.
 • Варди го (врзи го) попот, за да е мирно селото.
 • Варди да не се поболиш, оти мъчно мојш да оздрајш.
 • Варди дури не се затркаљало клопчето.
 • Варди се дури си здрав, зашчо шчо марифет од ко ќе си је клајш чивијата.
 • Варди се и господ да те вардит.
 • Варди се од крава оцпреди, а од мъска одоѕади.
 • Варди се од мътна вода!
 • Варена та печена.
 • Варено, печено нам ни било речено
 • Ведра ноќ ко рибино око.
 • Веков е колце — се вртит.
 • Веков е скала: еден качи се, други слези
 • Веков за лошите е рај, а за арните мъки без крај.
 • Вера е да се држит, а закон е да се вардит.
 • Верата и планини подмрдвит (подмествит).
 • Верата си е вера, законот си е закон.
 • Верви му на момокот, ама и на окото.
 • Верен слуга — здрав (златен) кључ.
 • Вересија — гола шија. (вермесија, потресија).
 • Весело срце къдељка предит.
 • Ветар го вејт на бела кобила.
 • Ветар дупка не пьлнит.
 • Ветар му вејт низ ушине (глана).
 • Ветар терат со капата.
 • Ветрот дебелите дрвја 'и уриват, а слабите 'и виткат.
 • Ветрот е најсилен пред да тивнит.
 • Вечерва кучето и мачето заедно ќе спиет.
 • Видела жабата ке се коет (ке 'и коет, потковјет) коњите, та и та је кренала ногата (да је поткоет).
 • Види гъзе новина, не дочекај година (За човек што не чува алишта).
 • Види му 'и опинците, та пушчи го дома да ти влезит.
 • Види му го умот, крој му капа.
 • Види му го умот, купи му ја (пиши му ја) стоката.
 • Види му го умот, суди му за дома.
 • Викај ме грне, само не крши ме.
 • Викај по вълкот дури не влегол в трло.
 • Вино купви, вода пи.
 • Виното го прајт чвека и везир и резиљ.
 • Виното и раќијата немет нозе, ама по нозе мавет.
 • Виното и раќијата немет ръце, ама за очи фашчет.
 • Виното и умниот го збудаљвит (го побудаљвит).
 • Виното не седит во глата мадро како во шишето.
 • Вистина на чистина.
 • Вистината боцкат.
 • Вистината е како пипер в очи.
 • Вистинскиот пријатељ е помил од се (од брат).
 • Вјавај ме, жељко, дури (зашчо) летат орелон над мене.
 • Влав сиромав — Македонец; Влав богат — Грк.
 • Влакното го цепит.
 • Влегвит (влегвиш) како в ан.
 • Влегол во ќелеш дефтер.
 • Влечкај стапот, земај акот.
 • Во Бруса по мајмуни.
 • Во голема вода големи риби се лоет.
 • Во еврејско (турско, ѓаолско) село црква не се прајт.
 • Во една врчва мед, една олџица лајна.
 • Во една каца мед, една ока лајна.
 • Во здрава нога, трн не се клат.
 • Во каква лељајка го повиле, во таков гроб го закопале.
 • Во куќата на обесен не зборви за рже (фортома).
 • Во куче ако имат чвештина, та во него.
 • Во лошото чвек се познат каков е.
 • Во мала вода јьдра риба не живејт, (не се лојт).
 • Во мало село многу кучиња.
 • Во морето дупка.
 • Во морето со олџица притурвит.
 • Во мъката рат не те оставет.
 • Во мъката чвек не се познат.
 • Во мътна вода не се лојт.
 • Во мътна вода ракој — мекачи (т.е. жаби).
 • Во неоља и песот бълви јајт.
 • Во неоља не се плачит, ами чаре се барат.
 • Во неоља чаша отрув е поблага од печено јагне.
 • Во неољата учиме, а во слободата се разучвиме.
 • Во празен амбар (во празна куќа) ни глуфци не живеет.
 • Во Прилеп мајмун не играт.
 • Во секое брашно имат трици.
 • Во секое жито имат граор, (къклица, граор и къклица).
 • Во секоја манна мироѓија.
 • Во старо (фето) село нов адет (закон) не прај.
 • Во сто ореј здрави, еден лош не се познат.
 • Во тенџерето вари, во капакот јади.
 • Во тивка вода повисоко кревај 'и полите.
 • Во фети (стари) меој младо вино не се туриват.
 • Во чуждото око је гљат раската, а во своето гредата не.
 • Во чужџа манџа не клај сољ.
 • Вода в речина (решето, сито) не се носит.
 • Вода газит, жеден ојт.
 • Вода донесла, вода однесла.
 • Вода со трње не се кршчат, туку (ами) со босиљок.
 • Водата и огнот се добри слуги, ама лоши господари.
 • Водата ќе протечит, песокта ќе останит.
 • Водата не знъјт ни кумство, ни пријатељство.
 • Водата се мијат, само јъзикот не го мијат.
 • Водата се мијат, само црнјот образ не мојт да го измијат.
 • Водата се мијат.
 • Водата се носит, само страмотата не ја однесвит.
 • Водата спијат, душманот (врагот) не спијат.
 • Водата спијат, љуѓето не спијет.
 • Водата спијат, рајата не спијат.
 • Водата течит, песокта останвит.
 • Водејнци и ваљајци гајда не се слушат.
 • Воден од дожд не се плашит.
 • Води го, буцат, терај го, клоцат.
 • Волот се врзвит за рого, а чвекот за јъзик.
 • Врба дрео, зет фара (роднина) и магаре стока не се.
 • Врба низ гъзот ќе му порастит.
 • Врба огрја, зетва накрепа.
 • Вреден ко долниот камен од водејнца
 • Време бреме продат.
 • Време градит, време разградвит.
 • Време купвит, време продат.
 • Време носит бреме.
 • Време течит, пљаги (рани) лечит.
 • Времето понекогаш е мајка, а понекогаш мьшчја.
 • Времето се лечит.
 • Времето шчо поминало назад не се врашчат.
 • Врзан поп, мирно село.
 • Врзи прст, барај лек.
 • Врзи си црвен конец на прстот.
 • Врнит, грмит, пътот врвит.
 • Врти куќа без леб.
 • Вртит ко лисица околу стъпица.
 • Вълк на вълк ни в планина не удират.
 • Вълк пастрма не чуват.
 • Вълкот влакното го менвит, ама уќот (табиетот) не го менвит.
 • Вълкот во врешче не влегвит.
 • Вълкот вълчња рожџат.
 • Вълкот и од броените јајт.
 • Вълкот плачит за мъгла.
 • Вълкот по поръчано не идат.
 • Вълкот сакат млади јагниња.
 • Вълци, врани стоката ќе му је јадет.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 13543 пати
Просечна оцена од посетителите
 4,58 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

петок, 30 јули 2021
Моментно посетители: 47

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Агрономијата во Македонија од почетокот на XX век
--------------------------------
 Најголем рудник за воденички камења
--------------------------------
 Наумакија – македонска поморска вештачка битка
--------------------------------
 Чудната царица Теодора
--------------------------------
 Цесија
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: