Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?






Вкупно гласови : 7874
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Етнологија > Наративно народно творештво > Македонски поговорки
Македонски народни поговорки (Б)
Сподели на Facebook
 • Баба мъмит, трап не мъмит.
 • Багла бегири за плотот.
 • Бадјала ќиселина поблага од мед.
 • Бадјала работај, бадјала не седи.
 • Бадјала ручег подувјат.
 • Бало со ѓаол не се играт.
 • Барај късмед во работата, а не во надежта.
 • Барај му 'и на даскал от назад парите.
 • Барат беља со борина.
 • Барат беља со пари.
 • Барат влакно в јајце.
 • Барат игла в плева (в плевна).
 • Барат сешчо ко трудна жена.
 • Барат шута рогој, ќе 'и загинит и ушите.
 • Барут и оган не се клавет едно до друго.
 • Бачило од свинки не се прајт.
 • Бегај далеку од белезано нешчо.
 • Бегајте ноѕе, ве испосра гъз.
 • Бегал од ѓаолот, паднал на врагот (на сатаната).
 • Бегат како од чума (од рофја).
 • Бегат ко ѓаол од крст (од темјан).
 • Бегат ко Евреин од крст.
 • Бежаноа мајка црно не носила, туку Стојаноа.
 • Бежаноа мајка црно не носила.
 • Без алат нема занает.
 • Без белачка нема живјачка.
 • Без бога ни до прагон.
 • Без здравје немат богатство.
 • Без Камбера свадба не се прајт.
 • Без ќар ти го продам.
 • Без мъка немат наука.
 • Без мъка ни песма не се испевјат.
 • Без неоља немат богу мољба.
 • Без нож ме (го, те) колиш (колит).
 • Без пот немат бериќет.
 • Без работа (пот) леб немат.
 • Без работа, без леб; без работа, без чест.
 • Без слобода ко риба без вода.
 • Без татко полојна сирак, без мајка цел сирак.
 • Без чарк водејнца не мелит.
 • Бела - дење свешча не се палит.
 • Бели пари за црни дни.
 • Белите ръце чужџа работа барет.
 • Бело ми е лицево, ама црно ми е срцево.
 • Бело му е лицено, ама црно му е срцено.
 • Бељата е во торбата.
 • Бељата е сирак.
 • Бељвица - рибица.
 • Берберон секакви глај стрижит, та и ќељај.
 • Бери мъжи, тъжи.
 • Бесен гъз крвав нос.
 • Бесот гла ѓинит.
 • Би брак помина.
 • Биљбиљот од јъзикот си тргат.
 • Бистра водица, мирна главица.
 • Битисае мъмлешките, битисае и парите.
 • Блага водичка, потурнилебец.
 • Благиот збор и железна врата отворат.
 • Благо (бакла) секој јајт.
 • Блаѕе на вредната ръка.
 • Блаѕе на тој шчо дат, а не барат.
 • Блаѕе на тој шчо имат бел образ.
 • Блаѕе на умната гла и вредната ръка.
 • Блаѕе си је на мајка ти (му).
 • Блаѕе си ми кога имам кој да ме перит.
 • Блаѕе си ми кога имат (имам) кој да ме перит, тешко мене кога немат (немам) кој да ме перит.
 • Блаѕе си му на белјот образ.
 • Блаѕе си му на умниот меѓу будалите.
 • Блаѕе си ти бре будала!
 • Блаѕе та мајка шчо го родила, (шчо те родила)!
 • Ближната 'рж е поблага од далечната чејнца
 • Бог да прости кој (тој шчо) остајл.
 • Божик идат, со шчо ќе не најт?
 • Болен здрав носит.
 • Болна жената, болна и куќата.
 • Болниот малу јајт, ама многу арџит.
 • Борџот е лош другар.
 • Бостанот го обравме, остана ушче да ја запалиме колибата.
 • Боцни пръчка, пи вино!
 • Брада му порастила, ама умот не.
 • Брада царска, а гла водејнчарска.
 • Брак и гости куќа пусти.
 • Браос, бре Гапе, падна, ама не се изваљка.
 • Брат (сестра) само мајка рожџат.
 • Брат без помош, враг се викат.
 • Брат брата не ранит, тешко тој шчо го немат.
 • Брат за брата, сирењето со пари.
 • Брат по брата, сите низ врата.
 • Брат помогнат од брат, појак е од еден град.
 • Брат против брат, полош е од најголем враг.
 • Брате, брате, пълна уста.
 • Братската љубов појака е и од железно кале.
 • Брезо магаре не е едно.
 • Брз ко ајта.
 • Брза помош — двојна помош.
 • Брзата вода бргу истеквит.
 • Брзата кучка слепи рожџат (слепкчишча).
 • Брзата работа брзо се расипвит.
 • Бркавме вълк, излезе лисица.
 • Бркај го лошото дури не ти дошло (дома).
 • Будалата ак'о имаше рогој, сите ќе го познаве.
 • Будалата и на брашно се смејт.
 • Будалата немат рогој.
 • Будалата се смејт и кога не е за смеење.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 9821 пати
Просечна оцена од посетителите
 4,33 од 5
Оцена:




 
Запиши
Коментар:

 

вторник, 15 јуни 2021
Моментно посетители: 78

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Македонското вилино ракче, единствено во светот
--------------------------------
 Античката “Теургија” и македонскиот фолклор – едно
--------------------------------
 Св. Прохор Пчињски
--------------------------------
 Како макот ги преживеал Македонците
--------------------------------
 Поимот лептерно (лефтерно – лесно)
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: