Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7719
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Историја > Нов век > Димитрија Чуповски
Чуповски во организирањето на Македонците
Сподели на Facebook

28.X.1902 год. прекалениот македонски стожер од Димитрија Чуповски, К.П.Мисирков, Стефан Ј. Дедов и Дијамандија Трпков ги собира и организира Македонците студенти и интелектуалци во Русија.

Со 19 (деветнаест) потписи (при што првиот потпис е на Крсте П. Мисирков, а вториот на Димитрија Чуповски) трга да ја легализира македонската национална идеологија во Русија како Голема сила, со што истата би добила легалност и на секаде. Потписите се на Молба до Советот на “Петербуршкото словенско благотворно друштво” во која по изнесените причини за расцепканоста на македонската интелигенција се вели:

“...За да ги избегнеме жалните резултати од таквата раздробеност и за да имаме можност да се обединиме врз базата на единството на татковината, истото потекло и иднината, како и врз базата на заедничкото изучување на нашата татковина во историски, етнографски, фолклорен и јазичен поглед, ние долупотпишаните имаме чест најпокорно да го замолиме С. Петербуршкото словенско благотворно друштво да ни дозволи да се собираме во неговите простории врз истата основа врз којашто стануваат таквите собранија на чешката, бугарската и српската младина што учи во С. Петербург“


Молбата до Советот на “Петербуршкото словенско благотворно друштво” од 1902 година

По две седници, Советот донесе позитивно решение и со тоа го направи првото официјално признавање на македонската културно-национална индивидуалност, зачленувајќи го Македонското студентско другарство во Општословенското друштво “Славјанска беседа”.


Од лево седи Димитрија Чуповски, стои брат му Наце Димов и Гаврил Константинович од Костурско

Тогаш официјално се конституира и Македонското Другарство чиј Претседател станува правникот Дијамандија Т. Мишајков, Потпретседател Гаврил Константинович студент на Воено-медицинската академија, Секретар Милан Стоилов од Кукуш студент на истата академија кој подоцна загинува во Илинденското востание, Библиотекар Ристо Русуленчич студент на Физичко-математичкиот факултет, а во прво време изгледа и Христо Шалдев е член на Управата, но кој подоцна нанесува ненадоместлива штета на македонското револуционерно дело ставајќи се во услуга на Егзархот.

Наскоро Стефан Дедов оди во Софија за да ја организира тамошната емиграција и ги покренува весниците “Балкан“ (1903) кој е забранет од Бугарите па го покренува “Куриер“(1904) и најпосле “Балкански куриер“(1905). Претседателот Дијамандија Мишајков пак оди во Македонија и родната Битола со цел да го организира теренот за решавачкиот миг, па на чело на Другарството во С. Петербург застанува најактивниот член на ова Другарство Димитрија Чуповски. Тој на должноста Претседател на Другарството останува се до крајот на неговата дејност.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 7312 пати
Просечна оцена од посетителите
 5 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

вторник, 04 август 2020
Моментно посетители: 45

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Грижата и дарежливоста на Александар
--------------------------------
 Најстрашниот и најразорен земјотрес во Македонија
--------------------------------
 Хелените најголеми противници на Македонците
--------------------------------
 Првата црква во Европа е во Македонија
--------------------------------
 Целиот учен свет на антиката – во Александрија
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: