Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7714
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Историја > Праисторија > Неолит
Еволуција на енолитот во Македонија
Сподели на Facebook

На подрачјата од Македонија врз основ истражувањата на енолитот (бакарното време), се издвојува регионална културна група во Пелагонија, т.н.р “Шуплевец – Бакарно Гумно“.


„Жена која седи“, фигура од енеолитско време од Македонија

Во овој комплекс се синхронизираат и локалитетите од микро-регионите во Кумановската котлина и источно-Брегалничката долина.
Повеќе енеолошки наоѓалишта се евидентирани со теренски опсервации, а на некои од нив се извршени истражувања : “Шуплевец – Бакарно Гумно“, Црнобуки (Пелагонија), Скопско Кале, Костоперска Карпа (Куманово), Пилаво (Кочани), Устие на Дрим и Црквени Ливади (Струга) и др.

Населбите од овој период се лоцираат главно на издигнати платоа, понекогаш на тумби, на природно заштитени места погодни за надгледување и одбрана. Исклучок се наколните живеалишта крај Охридското езеро или во р. Дрим. 

Од бакарот се изработувал накит, оружје и орудија кои воедно го иницирале развојот на првобитнитата трговија. Луѓето од оваа време се занимавале и со земјоделие, сточарство и лов иако сеуште на примитивно ниво. 

Куќите се со правоаголна основа, градени од дрвени колци и прачки, или од камења, а како врзиво ги користеле калта и плитарот. Подот е од набиена земја, а покривот од лесна конструкција, обично од две води. Се користат и некои техники на заштита за дрвото па таванските греди се премечкуваат со смоли и сл. природни средства. Внатрешноста често е поделена со преградни ѕидови. 

Покрај интензивната керамичка обработка со нови умешни начини на украсување интересни се и други напредувања. Садовите за чување храна сега се големи, со конусна и благо биконусна форма. Грнињата и чашите за секојдневна употреба, плитките чинии, елипсовидните и кантаровидни биконусни форми, сликани се со геометриски мотиви во графитна техника, на темно сива мазнета површина. 

За прв пат се појавуваат и камени чекани издлабени по ширина, за вметнување на дрвена рачка, како и плоснати секири засечени кон тапата страна. Од посебна важност за овој период се камените калапи за лиење на бакарни ленти, валчести прачки, кои биле доработувани и дооформувани во бодежи, секири, клинови и длета, што сведочи за постоење домашно производство и познавање на техниката на леење во Македонија. Ова особено ни го потврдуваат бројните наоди од локалитетот “Пилаво” - Кочанско, каде е откриена двослојна населба и која се доистражува. Како врвно достигање на крајот од енолитот треба да се споменат наодите од с. Враништа, Струшко како и од Прилеп. Тоа се лиените бакарни секири со едно сечиво и отвор кај тапиот крај, каде се вметнувала дрвената рачка. 

На локалитетот “Пилаво” - Кочанско, пронајдени се и повеќе стилизирани зооморфни и антромпорфни глинени фигурини. Некои од антропоморфните се со нагласена стеатопигија, понекогаш украсени со вмрежани кружни, полукружни и аглести линии. Школките се користени за изработка на накит.
Земјоделието е сеуште примитивно, сочувани се орудија од обработен рог-мотики. Инетересни се и влошките за секири изработени од животински коски или еленски рогови. 

За ткајарството на тогашната домаќинка ни потврдуваат бројните биконусни, конусни, валчести и плоснати прешлени за предење.

(Користени извори – “Водич низ археолошката поставка” – Музеј на Македонија, 1992 год. Скопје)

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 6320 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

сабота, 11 јули 2020
Моментно посетители: 53

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Првата црква во Европа е во Македонија
--------------------------------
 Преп. Петар Атонски
--------------------------------
 Македонците и ножот
--------------------------------
 Најголема археолошка акција со светот
--------------------------------
 Дисциплината кај војската на Македонците
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: