Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7713
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Пропаганда > Државни пропаганди > Комунистичка пропаганда во Македонија
Загинати од Македонија при акции на ОЗН-а и УДБ-а
Сподели на Facebook

При акциите на ОЗН-а и УДБ-а на чистење терен од екстремистички елементи загинати се следните нивни припадници и полициско - безбедносни органи на тогашната СР Македонија:

1. Андоновски Трајан Веле, полицаец-стражар. Роден 29.III.1922 год. во с. Крилино, општина Кукуречани, срез Битола. Загинал на 19.X.1949 год.

2. Ангеловски Мите Фидан, референт на УДБ-а.Роден на 10.X.1925 год. во с. Киселци, општина Делчево, срез Штип. Загинал во септември 1950 год.

3. Чакаловски Ристе Илија, полицаец. Роден 06.XI.1922 год. во с. Богданци срез Велес. Загинал на 24/25.IV.1952 год.

4. Чесноска Атанас Пандора (Панде), офицер на ОЗН-а. Родена на 01.IX.1919 год. во Прилеп, срез Битола. Загинала на 12.VII.1945 год.

5. Далипи Меџдија Сами, известувач. Роден 03.II.1917 год. во с. Ѓурѓевиште, општина Жеровјанса, срез Тетово. Загинал на 17.III.1945 год.

6. Даутовски Јашар Рамадан, полицаец.Роден 25.VI.1926 год. во с.Дејковци, срез Скопје. Загинал на 01.IV.1951 год.

7. Димитровски Ѓорѓија Славко, полицаец.Роден 25.XI.1918 год. во с. Габер, општина Крива Паланка, срез Куманово. Загинал на 07.IV.1946 год.

8. Филиповски Спасе Благоја, полицаец. Роден 06.XI.1918 год. во Кочани, срез Штип.Загинал на 27.III.1960 год.

9. Илиевски Стојан Киро, полицаец. Роден 03.VII.1916 во с. Орашец, срез Куманово. Загинал на 09.III.1948 год.

10. Јандревски Ѓорѓи Ристо, полицаец. Роден 07.II.1921 год. во с.Тополчани, срез Битола. Загинал на 19.VIII.1952 год.

11. Јовановски Стоше Дојчин, полицаец.Роден 25.III.1915 год. во с.Никуљни, општина Старо Нагоричане, срез Куманово. Загинал на 30.IX.1946 год.

12. Јовевски Крсте Петре, полицаец. Роден 25.VII.1913 год. во с.Годивје, општина Белчишта, срез Охрид. Загинал на 19.I.1949 год.

13. Кочевски Пане Лазар, припадник на Ресор за Внатрешни работи (во тоа време посебен ресор). Роден 17.I.1925 год. во с. Мустафино, општина Свети Николе, срез Штип. Загинал на 26.III.1951 год.

14. Коруновски Крсте Веле, полицаец. Роден 26.II.1928 год. во с.Јагол Доленци, срез Охрид. Загинал на 26.VIII.1960 год.

15. Костадиновски Таше Петко,полицаец. Роден 20.X.1926 год. во с. Миравци, срез Велес. Загинал во(?) мај 1949 год.

16. Костовски Кулише Александар, рефрент во УДБ-а. Роден 15.VI.1914 год. во Дојран, срез Велес. Загинал на 13.X.1953 год.

17. Крајчевски Израел Богоја, припадник на УДБ-а. Роден 20.IX.1924 год.во с. Маврово, општина и срез Тетово. Загинал на 08.II.1952 год.

18. Куртев Димитрија Васил, полицаец. Датумот и местото на раѓање непознати, загинал на 08.VII.1946 год.

19. Лимановски Ахмед Ремзи, командир на противпожарна чета во Кичево. Роден 18.VII.1905 год. во с.Зајас, Кичево, срез Охрид. Загинал на 13..V.1946 год.

20. Мировски Јонче Војдин,полицаец. Роден 24.XII.1918 год. во с.Требеништа, општина Струга, срез Охрид. Загинал на 10.VIII.1946 год.

21. Митевски Јован Атанас, полицаец. Роден 12.II.1918 год. во с. Отишиште, општина Теарец, срез Тетово. Загинал на 12.I.1948 год.

22. Младеновски Јован Киро, полицаец. Роден на 04.V.1921 год. во с.Опил, општина Крива Паланка, срез Куманово. Загинал на 08.VIII.1948 год.

23. Мустафовски Силим Мустафа, полицаец. Роден 15.V.1917 год. во Битола. Загинал на 06.IV.1946 год.

24. Петковски Пере Спасо, полицаец. Роден 15.V.1909 год. во с. Ореов дол, Велес. Загинал на 22.IX.1950 год.

25. Петров Наке Трајан, припадник на Службата за безбедност. Роден 17.VII.1896 год. во с. Нивичани, општина Кочани, срез Штип. Загинал на 25.VIII.1955 год.

26. Поповски Кире Трајан, полицаец. Роден 16.IX.1921 год. во с. Дупљани, општина Кичево, срез Охрид. Загинал помеѓу 16/17.V.1949 год.

27. Пупулевски Ице Панде, припадник на Службата за безбедност. Роден 18.VI.1913 год. во с. Златари, општина Ресен, срез Охрид. Загинал на 10.IX.1946 год.

28. Сеитовски Феме Ќамил, полицаец. Роден 27.IV.1930 год. во с.Грнчари, општина Ресен, срез Охрид. Загинал на 28.XI.1952 год.

29. Симоновски Мице Петар, полицаец. Роден 30.III.1921 год. во с.Жилче, општина Теарец, срез Тетово. Загинал на 24.V.1948 год.

30. Сретовски Софе Вукашин, полицаец. Роден 05.VII.1930 год. во с.Галатама, општина Гостивар, срез Тетово. Загинал на 29.XI.1951 год.

31. Станојковски Блаже Милан, противпожарен полицаец. Роден 10.IV.1909 год. во с. Долно Битиње, општина Неродинска Косово. Загинал на 26.IV.1951 год.

32. Стојадинов Васе Здравко, полицаец. Роден 19.VI.1919 год. во с.Крушчица, општина Бела Црква, срез Панчево. Загинал на 31.XII.1947 год.

33. Стојановски Неско Благоја, полицаец. Роден 1916 год. во с.Опае, општина и срез Куманово. Загинал на 31.I.1946 год.

34. Стојановски Илија Ванчо, полицаец. Роден 17.VIII.1924 год. во с. Добри дол, срез Скопје. Загинал на 23.VII.1959 год.

35. Величковски Спасе Киро, полицаец. Роден 25.IV.1924 год. во с. Конарево, општина Старо Нагоричане, срез Куманово. Загинал на 11.VII.1960 год.

36. Здравевски Димитрија Цандо – “Петко”, припадник на УДБ-а. Роден 24.X.1910 год. во с. Возарци, општина Кавадарци, срез Велес. Загинал на 20.X.1951 год.

37. Зекири Ибраим Ејуп, припадник на Службата за безбедност. Роден 15.VIII.1909 год. во с. Вејце, општина и срез Тетово.загинал на 13.V.1947 год.

За загинувањето на одредени лица од списокот се уште не се разјаснети околностите. Така со сигурност се знае дека Панде Чесноска ноќе е земна од тајните служби на СФРЈ и ликвидирана истата вечер, а на фамилијата и е кажано дека загинала во некаква борба со балистички остатоци. Со ова југословенските тајни служби нанесуваа двоен удар и ништење на албанскиот екстремизам, но недозволуваа и јакнење на македонскиот „прв ешалон“ од чесни, високо патриотски и свесни униформирани високи чиновници во тие служби. Едноставно се мораше да биде под контрола на Белград.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 4753 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

петок, 10 јули 2020
Моментно посетители: 113

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Први жртви на II Светска војна - Македонците
--------------------------------
 Преп. Петар Атонски
--------------------------------
 Елијан за Македонците
--------------------------------
 Свешт. мч. Игнатиј Богоносец
--------------------------------
 “Бесмртните” усмртени од македонската фаланга
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: