Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7732
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Пропаганда > Општо за пропагандите > Поим и цел на пропагандите
Поим за пропаганда
Сподели на Facebook
Пропагандата се востановува во 1622 год., со посебна “Була“ (Уредба), од папата Грегор XV, кој воспоставил и посебна Институција за ширење на Католичката вера (Congreratio de propaganda Fide).

За востановен термин токму во оваа 1622 год., денес  согласни се повекето извор:
The Oxford English VIII, str. 1466; The encyclopedia Amerikana – New Jork 1960,vd 22, str. 658; Dictionaire del Academie Francaiase, tome second h-z 1935, str.442; Enciclopedia Italijana. Roma 1949, vol XXVIII, str.325; Enciclopedia Britanica, London, 1956, vol.18 str.580; Tomas S.Sorenson, The Word war, harper and row, Publi shors New York, Evonston, London, 16; Бољшаја Советскаја Енциклопедија, т.35, Москва 1955 стр. 70..и мн.др.

Папата Грегор XIII

1627 год. се воспоставува и првото Училиште за  образување Пропагандисти (Collegium de propaganda Fide).  “Propagare” е латински збор, со директен превод, ширење, распространување. “Propagare”, како глагол, се употребувал и порано.  Папата Грегор XIII, во Була од фебруари 1582 год., кажува дека целта на Редот (Езуитски) е:

“Пропагирање, одбрана на верата и напредок на душата во животот и науката Христијанска” (...”Propagatio fidei et defenisio animarunque in vita et doctrina shristiana progressus...)”.


ДЕФИНИРАЊЕ на пропагандата

Терминот “Пропаганда“ денес е  општоприфатен во мн. јазици, што за  ретко кој термин пред него, може да се каже, истото. Енциклопедиите различно ја дефинирале пропаганата, но суштината е иста.

Во Општата Енциклопедија ”Larusse“, tom I, Pariz, 1967, str. 581, пропагандата се дефинира како ширење на некоја идеја или учење чија цел е да го смени мислењето, чувствата и ставовите на личноста или групата на која и се обраќа.

Во екс-Југославија  во чиј состав  беше Македонија, за дефиниција се земаше онаа од  “Енциклопедиски лексикон” на”Интерпрес”, (том 27,Белград, 1969 г. Стр.370),  “Пропаганда,  шпштествена активност, наменета низ организирано ширење на одредени идеи, мислења, ставови и расположенија, со цел луѓето да ги усвојат и понатаму да постапуваат во склад со нив.”

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 4220 пати
Просечна оцена од посетителите
 5 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

петок, 18 септември 2020
Моментно посетители: 53

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Браќа по камшик – “флагеланти
--------------------------------
 Кучињата од антиката во служба на Македонците
--------------------------------
 Најраните почетоци на кино културата во Македонија
--------------------------------
 Свешт. мч. Игнатиј Богоносец
--------------------------------
 Наметки од антиката и Византија - истоимени
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: