Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7874
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Религија > Христијанство > Цркви и манастири во Македонија
Св. Ѓорѓи, с. Горни Козјак
Сподели на Facebook

На просторот каде, според одредени научни претпоставки, некогаш постоела населбата Козјак, на десетина километри североисточно од градот Штип, во месноста Горни Козјак и во близина на археолошкиот локалитет Баргала, подигната е средновековната црква Св. Ѓорѓи.

Постојат различни теории и претпоставки за времето на нејзиното настанување. Одредени мислења го посочуваат периодот од XI-XII век, но поголем број научници ја датираат во периодот од IX-X век, односно во времето на покрстувањето на Словените по долината на Брегалница. Станува збор за црква изградена од кршен речен камен со варов малтер и со многу доцноантички сполии од Баргала. Таа е со основа на впишан крст и со купола чиј тамбур е осмостран. Нартексот е со камен свод и преку трибелонот е поврзан со наосот.

По една голема бифора има на северната и јужната страна. Извршените истражувања укажуваат дека во XIV век црквата е обновена, при што на јужната страна на нартексот е доѕидан параклис со квадратна основа и полукружен тамбур, горните делови на бифорите се затворени и извршено е третото по ред живописување. Од првиот слој на живопис од двете полукружни ниши, само од јужната е сочуван фрагмент од фреска на која бил претставен лик на светител. Вториот слој на живопис е датиран во третата четвртина од XIII век, од кога потекнува старата фреска од северозападниот пиластер на која, со архаичен изглед, е претставен Исус Христос Антифонитис. Третиот слој на живопис е од XIV век и, според разликите во стилските особености и уметничките квалитети, се претпоставува дека потекнува од најмалку четворица сликари.

Како најуспешни се издвојуваат мајсторот што ги насликал композициите од северниот и јужниот ѕид, како и оној кој се јавува како автор на композицијата што се наоѓа јужно од влезната врата, на западниот ѕид, а на која е насликан непознатиот ктитор (обновувач) на црквата, неговата жена и син, сите во цел раст, поставени анфас и во молитвена поза. Од сочуваните фрагменти од живописот во припратата може да се забележи дека таму биле претставени сцени од животот на светецот на кого е посветена црквата. Светители и воини во цел раст се насликани во првата зона во наосот, а од нив се сочувани Св. Петка, Св. Недела, Св. Димитрие, Св. Кузман и Дамјан и др.

Сцени од Големите празници се насликани во горните зони, а од нив се издвојуваат: “БлаговеШтението” на источниот ѕид, на јужниот “Крштењето” и “Сретењето” со “Раѓањето на Христа” над нив, “Успението Богородичино” и над него “Преображението” на западниот ѕид, и на северниот “Лазаревото воскресение”, “Влегувањето во Ерусалим” и др. Архиереи во цел раст се насликани во првата зона во олтарот, а над нив се претставени архиереи во попрсја.

Од источниот крак на крстот, на јужниот ѕид претставена е Богородица со Христос, над неа Св. Ана во попрсје, а на северниот ѕид, исто така во попрсје, насликан е Св. Јоаким. Во внатрешноста на црквата има гроб за кој не се знае од кога потекнува, дали постоел пред нејзиното подигнување или пак некој покојник е погребан во нејзината внатрешност. Исто така околу црквата е откриена некропола со гробни дупки и камени гробни конструкции каде погребувањето се извршувало во периодот од VII па се до втората деценија на XX век.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 5210 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

вторник, 15 јуни 2021
Моментно посетители: 83

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Анексија
--------------------------------
 Преп. Филотеј
--------------------------------
 Нова обука на аскерот за Македонија
--------------------------------
 Тајната на сребрената рака на Св. Богородица
--------------------------------
 Св. Ап. Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: