Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7714
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Религија > Христијанство > Создавање на Охридската архиепископија
Крстови во Македонија III
Сподели на Facebook

Крстови најдени во Македонија

VI-VII век - Радовиш
Крстовидна апликација за кожен ремен.
Бронза: леење
и доработување.
Димензии: 52мм х 52мм

 

 

 

  VI-VII век - Кочани
Крст за свештеничка капа.
Бронза: леење, доработување
и точкање.
Димензии: 28мм х 18мм

 
   

 

  VI-VII век - Кочани
Крст - приврзок за на гради.
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 45мм х 23мм
   

 

  VI-VII век - Валандово
Архирејски крст - пангија(?)
(двозначна инсигнија),
Приврзок за на гради за чување реликвии.
Сочувана предната страна.
Претстава на Богородица Оранта, над
чија што глава пишува MPOG
на двата крака претстави на свилени
буби (пчели?).
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 83мм х 45мм
   

 

 
VI-VII век - Виница
Архирејски(?) крст-икона (трозначна инсигнија), приврзок за на гради за чување реликвии.
На предната страна претстава на Св.Јован во свечена одора
и нимб на главата, Рацете раширени во чин на молитва.

На горниот крак пишува HOANHC . На задната страна крст и пет
емајлирани кружни медалјони, кои недостасуваат.
Над централниот медалјон лигатура MP OG.
Бронза: леење, гравирање и доработување. Димензии: 101мм х 50мм.
   

 

 
 VI-VII век - Тетово
Крст, висулка од литиски бајрак.
Полукружно закован
на подлога од коска(?).
Бронзен лим: исчукување.
Димензии: 100мм х 62мм
   

 

 
крај на VI почеток на VII век - Гевгелија
Архирејски(?) крст-икона, приврзок за на гради
за чување реликвии, зачувана предна страна.
На средината украсен со црн камен.
На горниот крак фронтална фигура
на Исус Христос и лигатура HC XC.
На долниот, фронтална фигура, на
богородица. На левиот и на десниот крак
допојасни портрети на неиндентификувани светци.
Бронза: леење и гравирање
Димензии: 74мм х 43мм
   

 

 втора половина VI век,
прва половина на VII век - Струмица
Епископски(?) крст-икона
(трозначна инсигнија), приврзок
на гради за чување реликвии.
На предната страна претстава
на Богородица Никопеа.
На горниот крак натпис PANAGNA.
На левиот и десниот крак допојасни
портрети на неиндетификувани светци.
Во средината на задната страна,
допојасна фигура на Св.Ѓорѓи во медалјон.
На горниот крак натпис GEORGHC.
Бронза: леење, гравирање и доработување.
Димензии: 130мм х 60мм
   

 

 VI-VII век - Неготино
Архирејски(?) крст-икона, приврзок за на гради
за чување реликвии. Сочувана е предната страна.
На средината Богородица во свечена одора,
со рацете на гради. Околу главата нимб.
Пред Богородица претстава на Исус Христос
седнат, со рацете во чин на молитва. Околу неговата
глава крстест нимб. На десниот крак
допојасна претстава на Св. Јован и натпис HOANHC . На
левиот крак допојасна претстава на Св.Тодор и натпис TMOCOF.
Над главата на Богородица стои MHPOY.
Бронза: леење и гравирање.
Димензии: 80мм х 44мм.
   

 

 VI-VII век - Непознато место на наоѓање
Крст - приврзок.
Олово: леење.
Димензии: 28мм х 26мм
   

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 5651 пати
Просечна оцена од посетителите
 
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

сабота, 11 јули 2020
Моментно посетители: 41

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Крстот на кој е распнат Исус, низ Македонија
--------------------------------
 Реонот на Алшар со единствени рестенија
--------------------------------
 Први зоолошки истражувања во Македонија
--------------------------------
 Св. Стефан патријарх Цариградски
--------------------------------
 Федерација-од Јустинијановите “федерати” (Варвари)
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: