Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 7714
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Македонизам > Филизофија на Македонизмот > Македонизмот и неговата филозофија
Филозофијата на историјата
Сподели на Facebook

Филозофијата на историјата е особено блиска со две науки – историјата и социологијата.

Историјата при ова паралелно егзистира до филозофијата ( Херодот, Тукидид) како приказ и објаснување на поедини збиднувања кај одредени народи и држави, како и меѓусебниот однос меќу нив.

 За разлика од другите филозофски дисциплини, филозофијата на историјата како посебна дисциплина се формира во поново време. Називот “ филозофија на историјата “ се појавува во XVIII век, кога Волтер прв го употребува во својот спис “ Philosophie de l,histoire “ ( 1765 год.).

 И иако филозофско-историските размислувања се јавуваат и во антиката, со своја поцелосна разработка и системски облици, филозофијата на историја та ќе се здобие дури во XVIII век низ делата на Хердер, Фичте, Хегел, Виц и др.

 

  Поглед на Историјата

 

 Предмет на оваа наука секако е она што е и содржано во нејзиниот назив – историјата и тоа од еден покомплексен филозофски поглед. Зашто секоја филозофија на историјата е илузорна ако во своите темели ја нема целокупната фундаментална филозофска проблематика.

 Да се постави прашањето за историјата , претпоставува прашање за човекот, а секое филозофско прашање за човекот инволвира во себе некогашна метафизичка а денес онтолошка , дијалектичка проблематика на битисувањето, како природното така и човечкото , нивниот однос и влијание што пак преоѓа во спознајнотеоретска, етичка и др. проблематика. Всушност секоја филозофска дисциплина во некоја смисла е “филозофија во мало” со изразена разработка на една од нејзините страни.

 Но фундиран одговор на прашањето за истријата можно е да се даде дури по филозофска елаборација на вечната тема за човекот и “ неговото место во вселената “.

 Ако за историјата може да се зборува во права смисла, тогаш темите на законите на историјата , континуитетот или дисконтинуитетот во историскиот развој, цикличноста или линеарноста, детерминираноста и карактерот на таквата историска детерминација, нужноста и случајноста во историските случувања, улогите на свеста и идеите на поединецот или масите, слобдата или условеноста на човечкото историско делување на оние теми кои примарно ги одредувале содржините на филозофско-историските истражувања.

 Но кои се причините за касниот развој од филозофијата на историјата за разлика од метафизиката, логиката, спознајната теорија, етиката и др. филозофски дисциплини појавени уште во антиката ?

 На прво место тоа е – историскиот предмет . Не сите историски збивања и настани се лесно достапни на човековата опсервација и реконструкција, напротив некои се тешко достапни. Предметно историјата како таква е нефатлива, оддалечена и нетранспарентна.

 Понатака во антиката историските искуства и сознанија уште биле прилично оскудни. Човекот во антиката е соочен со ограничениот простор на социјалната заедница од своето село, град или племе за чија историја знаел но не низ некои посигурни научни извори но наративни, што ќе рече скудно. Отежнатите комуникации пка условувале приврзување за својата заедница а пак што од своја страна укажувало дека за другите заедници или земји уште помалку знаел.

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 7806 пати
Просечна оцена од посетителите
 2,6 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

среда, 15 јули 2020
Моментно посетители: 47

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Македонците и воената економија на силите
--------------------------------
 Македонците и чамците
--------------------------------
 Преп. мајка Синклитикија
--------------------------------
 Овошја во Македонија со потекло од Арапите
--------------------------------
 Македонија и најбезумната крстоносна војна
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: