Св. Андреј Јуродив

Македонец по потекло. Како роб бил купен од некој богат човек Теогност во Цариград за време на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонецот.


Андреј бил прекрасно момче и по тело и по душа. Теогност го засакал Андреја и го дал да се школува. Андреј усрдно се молел на Бога и со љубов ги посетувал црковните богослужби. Кога му се случило некое небесно јавување, тој се решил на подвигот безумство заради Христа. И еднаш, кога отишол по вода од бунарот, тој ги искинал и со ножот ги исекол алиштата на себе и се направил безумен. Разжалостен заради тоа, неговиот господар Теогност го врзал со синџири и го однесол во Црквата на св. Анастасија да му се читаат молитви. Но како Андреј не се поправил во очите на својот господар, бил пуштен на слобода како безумен, и умноболен.

Свети Андреј дење се преправал како безумен а ноќе цело време се молел на Бога. Живеел без покрив и засолниште. Ноќевал во полето, одел полугол во една искината облека, јадел по малку леб кога добрите луѓе ќе му даделе. Од она што го добивал тој им делел на просјаците и тоа кога ќе им дадел ги карал за да не му благодарат, бидејќи целата награда свети Андреј ја очекувал од Бога. Затоа и големата благодат Божја се вселила во него, та можел да прозира во човечките тајни, гледал ангели и ѓаволи, ги гонел демоните од луѓето, ги одвраќал луѓето од гревот. Имал преубави виденија за Рајот и највозвишените небесни Сили; Го видел Господа Христа на престолот на славата; со својот ученик Епифаниј ја видел Пресвета Богородица во Црквата Влахерна како со својот покров го покрива родот христијански (види, Покров на Богородица); слушнал на небесата неискажани зборови што не смеел да им ги повтори на луѓето.

После многу тешки подвизи, се упокоил во 911 година и се преселил во вечната слава на својот Господ.