Св. Васа Солунска

Васа беше жена на идолски жрец, но без да знае тој таа тајно беше и Христијанка.


Толку силно беше во верата што тајно и своите синови ги воспита во духот на Христа. Мажот и толку ја замрази заради тоа што и нејзе и синовите ги предаде на локалниот судија. Синовите беа погубени а Васа беше долго мачена и пострада на некој остров од Мраморно море. Св.Васа и синовите пострадаа за време на императорот Максимилијан.