Мариовска Тресеница

Оваа женска игра, со потекло од Мариово е инспририрана од обичаите кои жените ги вршеле на Чисти Понеделник, пред велигденските пости кога се чистела цела куќа. Посебно импресивен дел се оргиналните богати носии од мариовскиот крај.