Macedonium
Македониум.орг
Историја
Религија
Архитектура
Култура
Етимологија
Етнологија
Пропаганда
Новости
За Македонија
Македонизам
Анкета
Македониум прашува
Што сакате да читате на Македониум?


Вкупно гласови : 8114
резултати
Македониум музика
Благодарност до Синтезис и Bagi communications

Време
Времето во Д. Капија
Времето во Скопје
Времето во Битола
Календар на настани
Историја > Антика > Филип II Македонски
БИТКАТА КАЈ ХЕРОНЕЈА
Сподели на Facebook

Во летото 338 година п.н.е големата македонска армија, околу 30000, се соочиле со скоро ист број на противничка сила од Атињаните, Тебанците и Бостијанците кај градот Херонеја. Тоа било катастрофа.

This text will be replaced

Во рамнината на Херонеја македонската фаланга ја докажала својата супериорност над традиционалните хоплитски сили. Здружените противнички сили претрпеле големи загуби, вклучувајќи ги целосно и таканаречените свети одреди.

Одлучувачката македонска победа го направила Филип господар на состојбите. Притоа, ги собрал претставниците од сите региони во градот Коринт, ги присилил на приморје и формирање на таканаречената “Коринтска лига” под негово раководство. Секако, сите учеснички “град-држави” ја изгубиле својата независност, фактички тие станале дел од силната империја на Филип Македонски. Битката кај Херонеја ја одбележа епохата што ја погреба слободата на немакедонските градови. Воениот триумф го вклучувал и политичкиот договор со кој на Филип му била дадена бланко карта за интервенции кога и каде што тој имал потреба.

“The Sacred Band, we are told, was originally founded by Gorgidas . It consisted of three hundred picked men, who were given their training and lodging by the city and were quartered on the Cadmeia. This was why they were called the city regiment, because at that time the acropolis was known as the city. But according to same accounts, this force was composed of lovers and beloved…….Tribes-men of clans-man do not feel any great concern for their kinsfolk in time of danger, but a band which is united by the ties of love is truly indissoluble and unbreakable, since both lovers and beloved are ashamed to be disgraced in the presence of the other, and each stands his ground at a moment of danger to protect the other…….It was natural, therefore, that the band was termed Sacred for the same reason that Plato describes the lover as a friend “inspired by God, and it is said that it was never defeated until the battle of Chaeronea”.

“Севетиот Одред”, ни е кажано, оригинално бил оформен од Горгида. Тој се состоел од триста одбрани мажи, на кои му била дадена обука и згрижување од градот и биле сместени во Кадмеа. Заради ова тие биле наречени одредот на градот, затоа што тогаш Акропол бил познат како град. Но според некои извори, оваа воена формација била составена од љубовници и љубени.....Племенските луѓе не се многу загрижени за своите соплеменци во време на опасност, но Светот одред кој е обединет со врски на љубовници и љубени е вистински нераздвоив и нераскинлив, затоа што нив им било испод чест да бидат посрамотени еден пред друг, и секој во моментот на опасност застанувал во одбрана на другиот.......Природно е, секако, дека Одредот бил наречен Свети заради истата причина што Платон ги опишува вљубените како другари “инспирирани од Бог, и кажано е дека тој никогаш не бил поразен до битката кај Херонеја”.

“PLUTARCH”, The age of Alexander , p. 85, 86, translated and annotated by Scott Kilvert, introduction by G.T.Griffith, New York, 1973.

(“МАКЕДОНИЈА ПРАИСТОРИЈА, ИМПЕРИЈА И ДЕНЕС”, стр.104, 105, Симе Пандовски, Матична и универзитетска библиотека “Климент Охридски”, Битола, 2000)

Сподели на Facebook | << Назад | Најгоре

Овој наслов е прочитан 8794 пати
Просечна оцена од посетителите
 4,3 од 5
Оцена:
 
Запиши
Коментар:

 

сабота, 25 јуни 2022
Моментно посетители: 232

Македонија низ фотографии

Галерии: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16  (нова)
Дали знаевте дека...
 Филип и Александар, најчести имиња во Македонија
--------------------------------
 Антите како Словени
--------------------------------
 “Бранденбург” единици (II светска војна)
--------------------------------
 Најстарото дрво во Македонија
--------------------------------
 Македонско писмо кое најдолго патуваше
--------------------------------
Дневни случувања
 Тауресиум ќе се презентира пред јавност
 Под македонското сонце во Прага
 Архитектурата од 4 до 6 век на виделина
 Ова не е Танец, ова е чудо од Македонија!
 Инаугуриран четвртиот македонски претседател

Македонски времеплов
Март
Април
Мај
Јуни
Јули
Август
Февруари
Септември
Октомври
Ноември
Јануари
Декември
 
Copyright Macedonium | © 2007-2008 Број на посетители: